Technologiebedrijf Nedap heeft haar dienstverlening aan de haven van Antwerpen verder uitgebreid. Nedap werkt al sinds 2005 samen met de grootste zeehaven van België. Onlangs voorzagen de technologie-experts het Havenhuis – de centrale werkplek en ontmoetingsplaats van de haven – van een drietal technologische oplossingen. Dankzij SENSIT – een systeem van geavanceerde parkeersensoren – worden dagelijks alle automobilisten geïnformeerd over beschikbare parkeerplaatsen, wat de doorstroom op het haventerrein aanzienlijk heeft verbeterd. Nedap voorzag het Havenhuis daarnaast van haar AEOS-systeem, waarmee het gebouw optimaal beveiligd is. De omvangrijke bibliotheek van het Havenhuis is bovendien uitgerust met een specialistisch antidiefstalsysteem.

Havenhuis_rechtenvrij

Uitdagingen van de toekomst

In het Havenhuis werken zo’n vijfhonderd havenmedewerkers. Ook is het een centraal ontmoetingspunt voor bezoekers van de haven. Ruben Wegman, CEO van Nedap: “Met deze combinatie van systemen voorzien we de hypermoderne haven van gebruiksvriendelijke technologische oplossingen, waarmee ze nog beter voorbereid zijn op de uitdagingen van vandaag en morgen. Het verbeteren van de verkeersdoorstroom op het haventerrein en in de moderne ondergrondse parkeerfaciliteit van het Havenhuis is daar een goed voorbeeld van.”

 

Architectuur en technologie

Marc De Caluwé, netwerkengineer in de Haven van Antwerpen: “Een goede beveiliging is cruciaal voor een wereldhaven. Om die reden werd eerder al een groot gedeelte van de gebouwencomplexen op het haventerrein uitgerust met het AEOS-toegangscontrolesysteem. Het was een logische keuze om het nieuwe Havenhuis daaraan toe te voegen en op deze locatie de verschillende Nedap-systemen te combineren.” Automobilisten worden met SENSIT op ieder moment van de dag geïnformeerd over het aantal vrije parkeerplekken en bovendien naar beschikbare plekken geleid.

 

Wegman: “In verschillende projecten wereldwijd werken onze collega’s samen om de klant optimaal te bedienen. Dat heeft in dit geval geresulteerd in de prachtige combinatie van een slimme beveiliging van het gebouw, nauwkeurige monitoring van het verkeer en geautomatiseerd beheer van de havenbibliotheek met ruim 4.500 boeken, talloze tijdschriften, onderzoeken, rapporten en jaarverslagen. Het Havenhuis is echt een landmark building, waar moderne architectuur en technologie elkaar ontmoeten.”