Belgrado, de hoofdstad van Servië, heeft een innovatieve oplossing geïntroduceerd die ervoor moet zorgen dat automobilisten snel een vrije parkeerplek kunnen vinden. Het Nederlandse technologiebedrijf Nedap is geselecteerd door het publieke parkeerbedrijf “Parking Servis” voor haar SENSIT systeem. Dynamische verwijsborden langs de straten tonen de actuele status van het aantal vrije parkeerplekken. Meer dan 3.500 parkeerplekken binnen de betaald parkeren zones worden uitgerust met deze slimme parkeeroplossing. Met de implementatie van slimme straatparkeerplekken, presenteert Belgrado zichzelf als de toonaangevende stad in Oost-Europa voor veilige, efficiënte en duurzame verkeersoplossingen.

Belgrado is de hoofdstad van en grootste stad in Servië met een inwoneraantal van ongeveer 1.7 miljoen mensen. In deze dichtbevolkte stad, neemt verkeersvertraging toe door een groeiend aantal voertuigen en een beperkt aantal beschikbare parkeerplekken. Het publieke parkeerbedrijf Parking Servis is verantwoordelijk voor de complete infrastructuur aan parkeerplekken op straat en in parkeergarages in Belgrado. In totaal beheert, exploiteert en onderhoudt Parking Servis meer dan 32.500 publieke parkeerplaatsen in de stad.

 

Gekozen na uitgebreide selectie

Automobilisten die een vrije parkeerplek zoeken in de straten van Belgrado veroorzaken flinke verkeersopstoppingen en onveilige verkeerssituaties. Om parkeren gemakkelijker te maken, heeft Parking Servis draadloze  parkeersensoren geïntroduceerd, die inzicht geven in het actuele gebruik en de bezetting van parkeerplekken. Accurate informatie stelt bestuurders in staat snel een plek om te parkeren te vinden. Minder zoekverkeer en daling van uitstoot zal een betere parkeerervaring opleveren voor bestuurders. De totale projectimplementatie bestaat uit 3 fasen met ruim 3.500 parkeerplekken in de betaald parkeren zones in het historische centrum van Belgrado. Na een uitgebreide procedure is Nedap, toonaangevend specialist voor voertuigdetectie en –identificatietechnologie, geselecteerd voor haar SENSIT system.

 

Real-time parkeerinformatie

SENSIT bestaat uit draadloze sensoren die in de parkeerplekken gemonteerd worden. De sensoren detecteren per individuele parkeerplek of en hoe lang deze bezet is. Het systeem biedt het snelste en meest robuuste draadloze netwerk van sensoren voor betrouwbare informatie over parkeerbezetting, hetgeen essentieel is voor straatparkeren. Omdat Nedap een open data beleid heeft, biedt Nedap Parking Servis de mogelijkheid om de actuele parkeerinformatie te benutten voor alle bestaande en toekomstige behoefte aan parkeeroplossingen.

 

“We zijn zeer verheugd met zowel onze lokale partners – die de sensoren in een recordtijd installeerden – alsook met de kwaliteit van het SENSIT systeem. We zijn er trots op dit slimme parkeersysteem in Belgrado geïntroduceerd te hebben en om Belgrado als toonaangevende hoofdstad voor parkeren in Europa te presenteren. Sinds dit voorjaar weten onze inwoners precies of, waar en hoeveel vrije parkeerplekken er beschikbaar zijn. Dit zal onnodig zoekverkeer sterk terugdringen. Parking Servis zal doorgaan met het versterken van haar reputatie als parkeerbedrijf in de regio dat altijd voorop wil lopen met het implementeren van de nieuwste parkeersystemen,” aldus Andrija Čupković, Directeur van het publieke parkeerbedrijf Parking Servis.

 

In de eerste fase van het project zijn 850 parkeerplekken in de omgeving van Njegoševa Street in Belgrado voorzien van een draadloze sensor van Nedap. Dit SENSIT systeem, inclusief het parkeerverwijssysteem, is geïmplementeerd door de Servische bedrijven Novatronic en Elektronet. Betaald parkeren in Belgrado kan met een smartphone. Nadat SENSIT geïntegreerd is met de centrale parkeermanagement software, hebben automobilisten straks ook de mogelijkheid om een smartphone app te gebruiken die hen verwijst naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek. Dit biedt Parking Servis de mogelijkheid om effectiever en efficiënter het real-time gebruik van parkeerplekken te monitoren en controleren.

 

Prestigieus Europees project

“Dit project in Belgrado is één van de meest prestigieuze projecten in Europese markt voor ITS en Smart City op dit moment. Daarom zijn we als Nedap zeer verheugd over het feit dat Parking Servis, een gerespecteerd parkeerbedrijf, de kwaliteit van het SENSIT systeem erkent en het systeem bevestigt als meest toonaangevend voor parkeertoepassing op straatniveau. De professionele en energieke houding van Parking Servis en de implementatiepartners in dit project is indrukwekkend te noemen,” zegt Ido Wentink, Business Development Manager bij Nedap Mobility Solutions.