Deze maand hebben verscheidene Canadese bibliotheken Intelligente Boekenplanken in gebruik genomen. De planken detecteren en identificeren alle boeken die erop worden geplaatst, dankzij ‘Radio Frequency Identification’ (RFID). Het gebruiken van RFID-toepassingen zorgt voor een betere stroom van bezoekers en boeken in een bibliotheek. De boekenplanken, ontworpen door het Nederlandse Nedap, zorgen voor een significante transformatie in design en technologie voor bibliotheken.

Bibliotheken blijven centraal staan in de gemeenschap
Vijf Canadese bibliotheken in Trois Rivières zijn voorzien met de nieuwste RFID-technologie van Nedap. Erik Veurman, Industrieel Ontwerper bij Nedap: “Het ontwerp tracht om het proces van een bibliotheek zo simpel mogelijk te maken. De teruggebrachte boeken zijn direct beschikbaar voor de volgende bezoeker.” De Intelligente Boekenplanken zijn dichtbij de ingang van de bibliotheek geplaatst, zodat ze makkelijk te bereiken zijn voor bezoekers. Zij plaatsen de boeken op de boekenplanken, waarna de boeken automatisch worden ingenomen door het beheersysteem van de bibliotheek. Shawn Korin, van iMotion Security installeerde het project in Canada: “Met de Intelligente Boekenplanken hebben we simpele, terugkerende taken van bibliothecarissen gereduceerd, terwijl we een positieve ervaring toevoegen voor de bezoekers van de bibliotheek. Bezoekers zijn betrokken en vinden het magisch als hun boektitel op het scherm verschijnt.”
De Intelligente Boekenplanken zijn er in een modulair en modieus design, dat geïntegreerd kan worden in bestaand interieur of in meubelpakketten van Nedap.

Een focus op design: Winnaar van Red Dot Award
Sinds Nedap een sterke focus op design heeft is het wereldwijde netwerk van het bedrijf met 90% gegroeid. Nedap Library Solutions heeft onlangs een Red Dot Design Award gewonnen voor haar MidRanger, een 13,56MHz RFID-lezer voor bibliotheken, met een zeer slank design. De lezer vormt de kern van veel bibliotheekoplossingen en lees boeken op afstand uit. Het vloeiende, RVS design zorgt dat bezoekers de boeken makkelijk over de robuuste lezer kunnen laten glijden. Het gewicht en de rubberen voetjes verzekeren dat het product niet beweegt wanneer het wordt gebruikt. Veurman: “De combinatie van prachtige materialen en een dun uiterlijk maken het product een goed uitgedachte oplossing die prachtig past binnen elke bibliotheekomgeving.”
De officiële uitreiking van de Red Dot Award vindt plaats op 3 juli in Essen, Duitsland.

Over Nedap Library Solutions
Nedap ontwikkelt en produceert slimme producten die een bibliotheek klaarmaken voor de toekomst. Dankzij een partnernetwerk in meer dan 25 landen worden de bibliotheekoplossingen van Nedap over de hele wereld gevonden: Van Nederland tot Vietnam en van het Midden-Oosten tot de Verenigde Staten. De kern van deze oplossingen wordt gevormd door RFID-technologie, ontworpen voor het op afstand uitlezen van objecten, zoals boeken.