Nedap introduceert de allereerste toepassing van Augmented Reality in de melkveestal. Informatie over de veestapel die wordt verzameld door Nedap CowControl™ – een wereldwijd leidend koe-monitoringssysteem – wordt tot leven gebracht in de stal. Deze nieuwe technologie brengt de echte wereld van de veehouder en digitale informatie samen. Augmented Reality verrijkt het zichtsveld van de veehouder met relevante koe-informatie. Acties kunnen worden uitgevoerd en geregistreerd door middel van handgebaren en spraakopdrachten. De interactie tussen technologie en de mens wordt daardoor zo natuurlijk en intuïtief mogelijk. Het stelt veehouders in staat om efficiënter, productiever en succesvoller te zijn in hun werk. Nedap presenteert deze oplossing, die is bekroond met een EuroTier Innovation Award, tijdens EuroTier 2018 in Hannover.

Intuïtieve interactie tussen technologie en veehouder
Momenteel wordt veestapelinformatie uit management- en monitoringssystemen aan veehouders gepresenteerd  op computers, tablets en smartphones. De gebruiksvriendelijkheid van die informatie laat dikwijls te wensen over. Wereldwijd is de omvang van veestapels de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Op melkveebedrijven wordt een enorme hoeveelheid technologie gebruikt. De hoeveelheid gegenereerde data is overweldigend en gekwalificeerd personeel om daarmee te werken is moeilijk te vinden en behouden. Nedap gelooft daarom dat data moeten worden omgezet in waardevolle inzichten en dat de interactie tussen technologie en haar gebruikers zo intuïtief en natuurlijk mogelijk moet zijn. Met als doel om veehouders en hun teams optimaal te ondersteunen en hen efficiënter, productiever en succesvoller te laten werken.

Veestapel informatie komt tot leven
Door Nedap CowControl™ te combineren met Augmented Reality technologie, biedt Nedap melkveehouders een revolutionaire manier om veestapelinzichten te ontvangen en op basis daarvan acties uit te voeren. Vruchtbaarheids- en gezondheidsinformatie en de actuele locatie van individuele koeien worden tot leven gebracht. Die informatie wordt door middel van de Microsoft HoloLens gepresenteerd in de fysieke wereld van de veehouder en verschijnt in zijn of haar werkelijke gezichtsveld. De data wordt boven de koeien weergegeven, past zich automatisch aan de locatie van de veehouder in de stal aan en reageert op de richting waarin hij of zij kijkt. Dit heeft als resultaat dat de veehouder automatisch de juiste informatie op het juiste moment en de juiste plaats ontvangt wanneer hij of zij door de stal loopt.

Handgebaren en spraakopdrachten
Acties kunnen worden uitgevoerd en geregistreerd in Nedap’s managementsysteem door middel van handgebaren en spraakopdrachten. De beperkingen van handheld apparaten zijn daardoor verleden tijd en veehouders hebben daardoor beide handen vrij voor andere taken. Een vruchtbaarheidscontrole bijvoorbeeld, kan daardoor worden uitgevoerd door slechts één persoon in plaats van twee. De noodzaak van een tweede persoon die informatie registreert verdwijnt en er hoeft achteraf geen administratie meer plaats te vinden.

Combinatie is de sleutel tot succes
Deze nieuwe manier om informatie over de veestapel inzichtelijk te maken is mogelijk gemaakt door de nieuwste technologieën op het gebied van Augmented Reality en spraakherkenning te combineren met het bekende Nedap CowControl™ systeem, dat 24 uur per dag het gedrag en de locatie van iedere koe bijhoudt. Nedap heeft een oplossing ontwikkeld die deze technologieën slim samenbrengt.

Momenteel wordt als device de Microsoft HoloLens gebruikt. Men zou kunnen stellen dat Nedap de technologie een stap voor is, aangezien de huidige AR-devices nog niet geschikt zijn voor de veehouderij. Zodra dat het geval is, is Nedap gereed met een royale voorsprong in ontwikkeling en ervaring op gebied van Augmented Reality.