Nedap en AET Europe starten een strategisch samenwerkingsverband om end-to-end beveiliging met Nedap’s toegangscontrole platform AEOS aan te bieden. Door het opnemen van elektronische identiteitsproducten van AET in AEOS deurcontrollers, komt een geconvergeerde oplossing met de beste technologieën uit de logische en fysieke wereld beschikbaar voor de markt. De samenwerking stelt klanten in staat om te voldoen aan de hoogst toepasbare beveiligingsstandaarden en zodoende hun bescherming tegen zowel fysieke als digitale dreigingen te verhogen.

ICT- en fysieke beveiliging zijn gescheiden werelden. Elk hebben ze een eigen kijk op dreigingen voor systemen, waarbij ze verschillende regels en richtlijnen volgen om systemen te beschermen. “Dit baart zorgen”, legt Albert Dercksen, hoofd R&D bij Nedap uit. “Moderne toegangscontrolesystemen zijn in feite ICT systemen aangesloten op bedrijfsnetwerken. Methoden voor sterke authenticatie en beveiligde communicatie die al als “best practice” worden toegepast in ICT beveiliging moeten ook op fysieke beveiligingssystemen worden toegepast. Dit is de reden waarom we digitaal certificaat management en kaartsleutel management uit logische en fysieke toegangscontrole in de end-to-end oplossing combineren in één systeem. De gezamenlijke oplossing voldoet aan de huidige beveiligingseisen van projecten in de vitale infrastructuur en vormt het meest geavanceerde systeem voor fysieke toegangscontrole dat nu beschikbaar is.”

AET en Nedap werkten samen in diverse defensieprojecten in Europa. Door deze ervaring ontdekten beide partijen hoe hun expertise in “high security” projecten vanuit verschillende perspectieven – ICT- en fysieke beveiliging – elkaar aanvult en klanten helpt om hoog beveiligde omgevingen te verwezenlijken. Door vanuit verschillende achtergronden naar beveiliging te kijken maar met een gedeelde visie op wat “high security” moet zijn, werd een sterke basis voor samenwerking gelegd. “Europese nationale overheden zijn veeleisende instellingen die als onderdeel van de vitale infrastructuur van een land de lat in termen van beveiliging hoog leggen.” vertelt Reinoud Weijman, Managing Director van AET. “Met onze samenwerking helpen we deze instellingen te voldoen aan de hoogste beveiligingseisen voor zowel fysieke als digitale objecten.”

De gezamenlijke end-to-end oplossing voldoet aan verschillende beveiligingseisen, ontwikkeld in diverse Europese landen. Door kaartsleutels beveiligd op te slaan voldoet de oplossing bijvoorbeeld aan de eisen uit het Nederlandse Rijkspasprogramma, bedoeld voor fysieke toegang tot overheidsgebouwen. In Frankrijk heeft de oplossing de CSPN certificering van het Franse Agentschap voor informatiebeveiliging doorstaan. Deze certificering verschaft bedrijven binnen de vitale infrastructuur de zekerheid dat de oplossing getest is en bewezen werkt. Nedap en AET spreken het vertrouwen uit dat hun gezamenlijke oplossing, gesteund door de CSPN certificering en tal van significante referentieprojecten, zal bijdragen aan een beter beveiligde werkomgeving.