Nedap introduceert een baanbrekende melkmeter die is bekroond met een prestigieuze EuroTier Innovation Award. De Nedap SmartFlow zorgt voor een continue en vrije melk- en luchtstroom, waardoor vacuümdalingen en schommelingen – veroorzaakt door melkmeters – verleden tijd zijn. De Nedap SmartFlow is de eerste volledig draadloze melkmeter, dankzij de geavanceerde technologie die wordt gebruikt voor stroomvoorziening, datacommunicatie en registratie.

De Nedap SmartFlow registreert de melkgift en– melksnelheid van individuele koeien tijdens elke melking met de hoogste nauwkeurigheid. Melkveehouders krijgen daardoor inzicht in de prestatie van hun veestapel op operationeel en strategisch vlak. Daarnaast stuurt de Nedap SmartFlow verschillende geautomatiseerde processen in de melkstal aan.

Continue en vrije melk en luchtstroom
De mechanische geometrie en het elektronische registratieprincipe van de Nedap SmartFlow is dusdanig ontworpen dat een continue en optimaal vrije melk- en luchtstroom mogelijk is. Er treedt geen enkele melkstroom belemmering of -onderbreking op die een vacuümval, vacuümschommeling of ruwe behandeling van de melk veroorzaakt. Als gevolg hiervan worden koeien comfortabel en volledig gemolken en verbetert de uiergezondheid. Het leidt eveneens tot een hogere melkkwaliteit met minder vrije vetzuren.

Draadloos
De Nedap SmartFlow is de eerste draadloze melkmeter. De zogenaamde “SmartFloat” (vlotter) in het apparaat en de procescomputer vormen het intelligente brein en het hart van het systeem. Ze combineren geavanceerde technologieën die ervoor zorgen dat de stroomvoorziening, het meetprincipe en de datacommunicatie compleet draadloos zijn, met als resultaat dat de Nedap SmartFlow uitblinkt in kosten- en onderhoudsefficiëntie en installatiegemak. Storingen als gevolg van slechte of foutieve bekabeling zijn verleden tijd. Daarnaast verbetert dit, in combinatie met de elegantie van het device, de algehele uitstraling van de melkstal.

SmartFloat en Procescomputer – Innovatief én bewezen
Voor de SmartFloat en de procescomputer gebruikt Nedap technologieën die nieuw zijn voor melkmeters. De werking van deze technologieën is echter wereldwijd bewezen en gebruikt in andere melkveehouderij oplossingen van Nedap en toepassingen van andere Nedap Business Units. De SmartFloat is uitgerust met ultramoderne technologieën voor de meest nauwkeurige en betrouwbare metingen. Hij bevat slimme functionaliteiten, zoals een datageheugen en een monitoringssysteem dat controleert of het apparaat correct is geïnstalleerd, goed functioneert, op de juiste manier reinigt en dataconnectie heeft. Data-overdracht geschiedt via UHF-communicatie (Ultra High Frequency). De krachtige procescomputer wordt eveneens gebruikt voor andere toepassingen, zoals Nedap CowControl™. Het gehele systeem blinkt uit in robuustheid, duurzaamheid, schaalbaarheid en eenvoudige integratie.

Operationele en strategische prestatie-inzichten
De Nedap SmartFlow meet en registreert de melkgift en melksnelheid van individuele koeien tijdens elke melking met de hoogste nauwkeurigheid en resolutie. Hij geeft melkveehouders en hun teams actuele managementinformatie door operationele en strategische inzichten te bieden in de prestaties van individuele koeien en groepen. Deze inzichten worden op een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd in de interface van Nedaps’ managementsysteem en kan worden geïntegreerd met andere automatiseringssystemen en melkvee managementprogramma’s. De informatie helpt melkveehouders om knelpunten te identificeren en beter doordachte beslissingen te nemen om constant de productiviteit en winstgevendheid te verbeteren.

Aansturing van geautomatiseerde melkprocessen
De Nedap SmartFlow speelt een sleutelrol bij het aansturen van geautomatiseerde melkprocessen. De snelheid en betrouwbaarheid waarmee hij deze processen aanstuurt is ongeëvenaard. De Nedap SmartFlow functioneert als een sensor voor automatische afname. Gebaseerd op de geregistreerde melkstroomsnelheid stuurt hij eveneens pulsatie en automatische stimulatie aan, waardoor efficiënt en comfortabel gemolken wordt. Een unieke en zeer waardevolle functie van de Nedap SmartFlow is de onmiddellijke kick-off detectie. Deze functie zorgt ervoor dat het melkproces van een individuele koe direct stopt wanneer een cluster lucht aanzuigt, zodat er geen problemen ontstaan.

Nedap MPCU
Nedap introduceert samen met de Nedap SmartFlow een gloednieuw melkstal bedienpaneel: de Nedap MPCU. Het elegante device is ontwikkeld voor maximale arbeidsefficiëntie en gebruiksgemak in de melkstal. Dankzij de Nedap MPCU kunnen melkveehouders geautomatiseerde melkprocessen aansturen en koeien seperaren met zo min mogelijk handelingen. Het geeft relevante informatie in de melkstal op een eenvoudig te begrijpen manier. Door middel van LED-verlichting worden melkveehouders duidelijk geïnformeerd over procesupdates en aandachtspunten. Het moderne apparaat heeft een elegant design en maakt gebruik van touchscreen-knoppen. Het kan zowel in kabinetten worden gebouwd als op buizen worden gemonteerd. Een noodsysteem zorgt ervoor dat essentiële melkprocessen worden voortgezet, zelfs wanneer de communicatie met het management systeem uitvalt. De Nedap MPCU is eenvoudig te installeren en onderhouden en uiterst robuust.

ICAR-goedkeuring verwacht
ICAR-certificering is in behandeling. Op basis van de specificaties en de resultaten van de momenteel uitgevoerde tests, verwacht Nedap dat de melkmeter voldoet aan alle ICAR-normen en -vereisten voor registratie, gebruik in melkstallen, hygiëne en nauwkeurigheid.